Pacienti

Ce sunt Studiile Clinice?

Contribuie la descoperirea unui remediu pentru problemele tale de sănătate

O NOUĂ SOLUȚIE PENTRU TINE

Și un leac pentru toți ceilalți care suferă

Studiile clinice (cercetarea clinică sau studiile de cercetare clinică) au scopul de a stabili dacă un medicament de investigație este sau nu sigur și eficient în raport cu tratarea unei anumite afecțiuni sau unui anumit grup de pacienți.

 

În timpul desfășurării acestor studii investigatorii colectează informații despre efectele medicamentului de investigație asupra participanților la studiu. După ce se încheie un studiu clinic, autoritățile competente analizează informații și hotărăsc dacă medicamentul de investigație ar trebui studiat suplimentar pentru a face disponibilă această nouă variantă de tratament și pentru alți pacienți.

REGULI ȘI REGLEMENTĂRI STRICTE

Pentru siguranța dumneavoastră

 

Există reguli și reglementări stricte care trebuie respectate pe parcursul desfășurării studiilor clinice, iar aceasta pentru a proteja drepturile participanților. 

 

Aceste reguli și reglementări au grijă ca studiul să respecte toate standardele etice și medicale necesare.

Cum se desfășoară studiile clinice

Odată ce un dispozitiv medical sau o substanță relevă rezultate promițătoare după un amplu proces pre-clinic (teste de laborator, teste pe animale etc.), potențiala nouă alternativă terapeutică trece prin 4 faze:

1. Medicamentul/dispozitivul medical este folosit de un număr mic de pacienți sau de subiecți sănătoși (20-100) pentru a stabili siguranța și potențialele efecte secundare, dar și cea mai bună modalitate de utilizare.
2. Câteva sute de pacienți care suferă de problema de sănătate asupra căreia se concentrează studiul vor fi implicați într-un proces care va dura până la 2 ani, pentru a stabili eficiența și siguranța medicamentului/dispozitivului medical.
3. Și mai multe persoane (între 300 și 3000) participă la evaluarea siguranței și eficacității, prin comparație cu un tratament standard sau placebo. Această fază poate dura între un an și patru ani.
4. Chiar și după ce medicamentul/dispozitivul medical de investigație este autorizat pentru a fi folosit de publicul larg, testările continuă, pentru a monitoriza riscurile, beneficiile și modul de utilizare.

Medicina modernă și toate medicamentele, procedurile și dispozitivele medicale pe care le luăm de bune astăzi, în viața de zi cu zi, nu ar fi existat fără cercetarea clinică. Chiar și cea mai banală pastilă pe care o luați astăzi pentru o durere de cap a făcut cândva obiectul unui studiu clinic. Doar așa se pot înregistra progrese medicale, iar cei care le transformă în realitate sunt cercetătorii, doctorii și pacienții!